• IN THE NEWS

An engineer’s dream job, in Maidenhead

June 2019
Taking a building back to first principles and planning an efficient structural scheme is bound to be fun for engineers. A new commercial building planned for the centre of Maidenhead brought just such a chance our way.

Building C in the first phase of HUB’s new development, The Landing, was almost ready to go on site earlier this year when Whitby Wood was brought on board to re-think the design, using the building footprint and envelope developed by architect Studio Egret West. Initially we were asked to work independently of the wider design team to make the building as structurally efficient as possible while providing the best possible lettable office space.

The Landing, Maidenhead

The irregular seven-storey building is proposed for a corner site, with a double-height colonnade running down one frontage. Retail units occupy the ground level. The top level is an open terrace, and the facade is set back at levels 3, 6 and 7. The original proposal used a concrete frame with 14 internal columns around a circulation core. We opened up the floor plates, changing the frame to steel and floors to concrete over metal decking, and altered the grids to provide clear 9m bays around the entire facade — ideal for office use. In doing so, we managed to eliminate all transfers and reduce the number of internal columns to five. A vibration analysis was carried out to ensure that the floors are not too ‘lively’.

Once the revised structural solution was ready, we worked closely with Studio Egret West to co-ordinate the architectural intentions with the new frame. The facades include extensive glazing and panels of terracotta tiles.

Associate Director Chris Murray: “Thank you to HUB for giving us a dream job. It’s not often that engineers get the chance to re-look at a building from first principles at such a late stage. In this case we have been able to balance the maximising of the lettable space with an optimal office-user environment, plus an efficient structural solution — all within an architect-designed envelope.”

rendering: Studio Egret West

  news index
Also in the news

Seb and Chris cycle to MIPIM — virtually

May 2020
They made it! All the way from London to Cannes on static bikes ... for Coram
The Wiltern, Perivale, London

The Wiltern gets planning approval

May 2020
Amro announces the granting of planning approval for residential project in Ealing
Emma Francois

Supporting RedR — volunteering

May 2020
Emma Francois' latest volunteer work with disaster relief charity RedR

Five staircases in the City of London

May 2020
Working with Littlehampton Welding on part of a commercial fit-out in the City of London.

Engineer scales Mt Bintumani for CODEP without leaving home

May 2020
Mike Gatfield scales a mountain of stairs for Sierra Leone charity
Fairfield Homes, Croydon

Planning approval granted for Fairfield Homes project

May 2020
Brick By Brick's new residential project for Croydon moves to the next stage

Progress at Preston Barracks site in Brighton

April 2020
Latest site pictures from Henry Construction of residential scheme in Brighton
Kingswood project, Surrey

Legal & General Kingswood project gets green light

April 2020
Planning approval granted for £215m retirement community project
Cycle to MIPIM 2020

Seb + Chris cycle to MIPIM 2020

January 2020
Couch potatoes to elite athletes! Support Seb + Chris as they attempt the Cycle to MIPIM endurance charity challenge
Cup Cube installation, London

Engineering art in support of The Cup Fund

January 2020
Visit Cup Cube and see just how many disposable cups are used in the UK ... EVERY MINUTE!

Packing 16 buildings into the top five

January 2020
AJ selects Greenwich Peninsula Design District in its top five UK buildings to watch out for in 2020
Whitby Wood Bristol office

Bristol office takes off!

December 2019
Our Bristol office opens, and we are appointed on a commercial redevelopment project in the city.
Tolworth Tower

Tolworth Tower project gains planning consent

, ,
November 2019
First phase: tower refurbishment and adaptation, retaining the distinctive concrete frame

Special projects: wall-mounted sculpture for Pocket Living

October 2019
Advice on structure and installation for competition-winning sculpture
Financial Times article

Realising you're contributing to society

October 2019
Senior engineer April Shackley features in an FT article focused on women in engineering