Building C1
Greenwich Peninsula Design District
On the east side of the main entrance to the new Greenwich Peninsula Design District sits building C1, a three-level workshop and atelier building with a basketball court on the roof.

C1 is designed by Architecture 00, one of eight practices working on 16 buildings in the Design District. For the whole project, Whitby Wood is providing civil and structural engineering, and geotechnical engineering with collaborator Wood Thilsted, plus building services and sustainability, with Skelly & Couch and Scotch Partners respectively.

In common with the other concrete frame buildings on the brownfield site, C1 is founded on vibro piles, selected in order to minimise arisings, depth of foundations and interaction with buried obstructions. The main structural features of the design are the building’s unusually deep floor zones, several large cantilevered elements and its external circulation route, which wraps around an external precast concrete staircase as well as two walls of the building. Steel mesh encloses the entire structure from first floor up, including the basketball court.

The footprint of C1 is roughly rectilinear, with projecting floor slabs at the west end of levels 2 and 3, making the roof level a rhomboid shape. The slabs are 300mm deep and the floor zones 600mm, with exposed finishes top and bottom. The concrete columns are typically 250x450mm. A perimeter concrete wall between levels 2 and 3 supports the two upper projecting slabs, and the first floor projecting slab is hung from the end of the wall with a steel column.

In addition to the lift housed in the concrete core, there are two other circulation routes — the external staircase and the concrete cantilevered walkway. Where walkway encloses the staircase, the cantilevers are greatest, and the walkway slabs enclose cast-in steel beams. Three cross beams are supported by a main beam, and are bolted back to the structural slabs using thermal break connectors. At level 2, a single additional galvanised finish steel column supports the level 3 walkway. A thermal insulation strategy has been developed for the interface between the main slabs and the walkway slabs.

The facades are mostly glazed curtain walling, with the roof level enclosed only in the mesh, supported on a braced steel frame. The mesh continues down to first floor level, spanning 13m to the corner of the external walkway.

location
Greenwich Peninsula, London, UK
client
Knight Dragon
architect
Architecture 00
completion
2020

services

Structural engineering
Building services
Geotechnical engineering
Civil engineering
Sustainability

sectors

Arts
Sports

renderings : Knight Dragon
model : Whitby Wood