Residence, Royal Oak
Supporting four storeys to enable ground floor alterations
The refurbishment, adaptation and extension of a lower ground floor flat in a four-storey 1840 brick townhouse required detailed engineering design work.

We provided structural and geotechnical engineering for this high specification project, commencing with site investigations, an existing conditions assessment and the development of a construction sequence. The architect, Gluckman Smith, specialises in the design of contemporary residential projects in sensitive settings, and the architectural solutions called for visible structural elements.

To achieve the open plan spaces the client required, new openings were created and the interior layout adjusted, including the removal of a number of walls. Substantial steel transfer structure has been installed in order to support the weight of the building above, in some cases over large areas of glazing. Existing brickwork has also been repaired and strengthened.

In addition, the flat has been extended into the back garden, using similar materials, to accommodate a new kitchen. Bifold doors lead to the remaining outdoor space.

location
Westbourne Park Villas, Royal Oak, London, UK
client
private client
architect
Gluckman Smith Architects
completion
March 2017

services

Structural engineering
Geotechnical engineering

sectors

Residential

photos: Whitby Wood