• IN THE NEWS

Tate Modern extension opens in London

June 2016
London’s art world is buzzing this week with the opening of the new Tate Modern extension by architect Herzog & de Meuron. The pyramidal structure, known as the Switch House, sits over adapted oil tanks, its rigid concrete frame ‘draped’ with a flexible overcoat of brickwork. Whitby Wood director Mark Whitby led the early engineering design when he was with Ramboll Whitbybird.

Tate Modern extension, London

Tate Modern is famously housed in an old power station on the south bank of the Thames in London. To expand its display and performance space, Herzog & de Meuron was commissioned to design an extension for an area to the rear of the site, now accessed through the main Turbine Hall. It started as a glass box solution but evolved into the challenge of engineering a creased and folded frame, clad in a perforated brick ‘rain screen’ to blend it visually with the power station building.

Tate Modern extension, London

As the facade is far from vertical, the usual bricklaying techniques were not possible, and mortar connections could not be used as the brick overlaps are too small. The team developed the idea of pre-assembling pairs of bricks into blocks. The blocks loosely bear on one another through neoprene washers held in position with vertical stainless steel pins inserted through pre-drilled holes. Stainless steel bosses cantilever from the concrete frame to provide intermittent support for the brickwork. This method has created a flexible facade, disassociating movements in the brickwork from the frame, effectively allowing the rain screen to act as a big heavy overcoat.

Tate Modern extension, London

Inside the Switch House, the complex concrete frame is revealed. The windows run full length, screened at intervals by the brick lattice.

Tate Modern II opened to the public on 17th June 2016.

photos: Jane Joyce, Mark Whitby

  news index
Also in the news

Appointing and promoting: celebrating great people

July 2019
We are celebrating a new appointment and six promotions
The Boiler House

Boiler House shortlisted for BCIA award

June 2019
The Boiler House project has been shortlisted for the 2019 BCIA Housing Project of the Year
Elena Bonezzi

Elena Bonezzi : she certainly can engineer

June 2019
Chair of the cross-institutional committee She Can Engineer, Elena Bonezzi, has a message for us all ...
The Landing, Maidenhead

An engineer's dream job, in Maidenhead

June 2019
A new commercial building that gave us the chance to go back to first principles at a late stage
Tuan Huynh-Quoc

A warm welcome to Tuan Huynh-Quoc

May 2019
We are delighted to announce that Tuan Huynh-Quoc has joined us as an associate
The Dunard Centre

Planning permission granted for Edinburgh's new music venue

April 2019
The Dunard Centre, designed by David Chipperfield Architects, gets the go-ahead
NCE Companies of the Year 2019

NCE Companies of the Year 2019 : finalist

March 2019
We are very pleased to have been shortlisted for Diversity Leader of the Year in the 2019 NCE Companies of the Year awards
Cycling to MIPIM 2019

Cycling to MIPIM

February 2019
Design engineer Gioele Nunziatini to represent Whitby Wood in Cycle to MIPIM endurance charity bike relay

Tottenham Hale regeneration scheme gets the go-ahead

, , ,
December 2018
Five sites centred on a major transport hub, with 1,000 new homes
Taberner House

Taberner House now on site

, ,
October 2018
Piling nearly complete and ground floor of first building starts construction
University of Warwick workshop

Working with engineers of the future

October 2018
Induction Week structural engineering workshop at University of Warwick

Engineering art at Greenwich Peninsula

,
October 2018
We love art installations — particularly full-size public art that we help make happen
IMPACT Centre

Edinburgh's new music venue

September 2018
David Chipperfield Architects unveils its design for the new music venue for Edinburgh’s historic New Town